Skämsmusik

Det finns musik jag gillar i smyg. Jag har länge förnekat att jag gillar det alls, men så inser jag att jag blir glad när jag hör den och i vissa fall kanske jag till och med väljer den. Men jag går inte ut med det offentligt. Inte för att jag har någon cool musikimage att rasera utan bara för att jag – skäms.

Men så har jag den senaste tiden känt att jag kanske är så vuxen nu att jag vågar stå för min skämmiga musiksmak. Kanske. Kanske är närmare 40 än 30 den där åldern när man för första gången känner att man klarar av att stå för sina taskiga musikpreferenser. Jag minns en gång när jag pluggade och jag och några kompisar hade picknick i en park och plötsligt kom någon på att vi skulle gå laget runt och avslöja vilka låtar vi både gillade och skämdes för att vi gillade. Jag outade att jag skruvade upp volymen så fort P3 spelade Patrick Isakssons första hit Du får göra som du vill och kände att jag i samma stund verkligen blottade mig. Och känslan liksom bekräftades när den coola i gänget avslöjade att favoritskämslåten var någon udda hiphoplåt med någon artist som ingen någonsin hade hört namnet på. Då kände jag mig inte bara blottad utan även som den verkligt tuffe. Jag menar om den tuffa inte vågar säga sin skämslåt är den kanske inte så tuff.

Så här är min skämslista med artister jag gillar utan att helt våga stå för det:

 1. Peter Jöback – han är ju söt som socker med en röst av guld. Oh, ja, vad bra han är.
 2. Bon Jovi – Jo det är sant Nisse. Jag har inga skivor, men sjunger glatt med i låtarna när jag hör dem och väljer dem gärna när vi spelar Rock Band hemma.
 3. Musikalmusik – och då menar jag all musikalmusik. Ja, Sound of Music kanske inte tillhör favoriterna, men annars vilken som. Så vackert och känslosamt och ofta med ett underbart vibrato.
 4. (Uppdatering efter tips i kommentarsfältet) Alcazar – jag hejar alltid på dem i Melodifestivalen. Catchy och svängigt!
 5. BWO – Man kan tycka vad man vill om den lätt galne/genialiske Alexander Bard, men snickra popmelodier är han en fena på.
 6. Dolly Parton – Dolly! Behöver man säga mer? Hon är ju så begåvad och med en fantastisk självdistans som bara riktiga stjärnor kan ha.

Kände nu att det här blev en oförskämt kort lista. Står jag verkligen för resten av min musiksmak? Den kanske blir uppdaterad vad det lider.

Vilken musik skäms du över att du gillar?

8 kommentarer

Under Vardagsliv

8 svar till “Skämsmusik

 1. Hanna Ekstrand

  Jag skäms verkligen inte över att jag älskar musikaler. Det är ju kultur! Däremot är jag lite svag för Brolle och det kanske jag inte outar i första taget.

 2. Hanna Ekstrand

  Dessutom saknar jag två mycket viktiga grupper på din lista! Jag vet att du gillar dem men de kanske är för skämmiga…

 3. Tobbe

  Islands in the stream… med Dolly P.

 4. Hanna Ekstrand

  BWO och Alcazar!

  • Åååååh Alcazar! Jag hejar ALLTID på dem i melodifestivalen. De är i och för sig inte creddiga det minsta, men braaaa! Klassar absolut in på listan.

 5. Ping: Creddig kultur jag ogillar | Vedbyvärlden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s