Ninna ninna ni nanna – ett boktips, eller två, eller tre

Stefans lilla gröna

Stefans lilla gröna

Igår kväll läste jag ut den. Stefans lilla gröna – en handbok i utanförskap av Stefan Sundström. Å den var så braaaa och han tänker ju som jag har tänkt och tänker fortfarande. Jag vill också odla en massa potatis och bönor, ha höns i trädgården, växthus och en hage med får. Jag känner flera som har det och som dessutom jobbar heltid och kanske gärna småbarn, men där går min gräns. Jag orkar ju knappt med det som det är nu. Om jag skulle få till den där stora odlingen och ha alla de där djuren så skulle jag antingen behöva gå ned till halvtid. Åtminstone under odlingssäsong. Eller så skulle jag tvingas bli min egen och kunna styra min tid helt och hållet själv. Och så måste jag skaffa mig mindre fasta utgifter. Det tror jag är grunden till ett friare liv.

Ja, ja, Stefans lilla gröna. Det handlade om att bondbönor ger jävligt stor avkastning på liten yta, hur förträffliga djupsängar är och om man känner att man bara ska odla en sak så ska man satsa på nässlor. De är lättodlade och går både att äta upp och gödsla med. Och så var det ju det här med surmörten. Minst ett kapitel handlade om den så kallade skräpfisken som majoriteten av alla fiskare skulle slänga tillbaka i sjön. Men inte Sundström. Han äter upp den. Och helst syrar han den.

Surmört

Surmört

Jag blev helt exalterad över kapitlet om syrandet av grönsaker. Och helt till mig i trasorna när jag insåg att svärföräldrarna precis ställt ned ett sådant där flådigt syrningskärl i vår jordkällare och att de själva är fantastiskt duktiga på att syra grönsaker. Men att syra fisk. Nä, jag vet inte. Jag är ju uppvuxen med surströmmingsfester och minns väl mest doften efter dem, men jag har även ätit surströmming och erkänner att det är inte så illa. Men syrad mört, braxen och sånt. Jag vet inte. Lägger hellre ett bottengarn för lite flundror.

Om jag inte gick i spinn av sur fisk blev jag desto muntrare av hönstraktorn. Jag vill ju ha höns. Jag vill ha ett hönshus som är råttsäkert. Jag vill ha en inre och en yttre hönsgård och jag vill ha en hönstraktor på åkern och höns i mitt hallonland. Därför kommer här nästa boktips!

Höns i trädgård

Höns i trädgård

Ninna ninna ni nanna: Höns i trädgård av Karin Neuschütz

Läs den och du kommer att få en stark hönslängtan om du inte redan har det. Där får man inte bara tips om hur man bör sköta om sina höns och vilka sjukdomar de kan drabbas av utan även hur man tar livet av dem på bästa sätt och sedan styckar dem. Fantastiskt. Måste nästan läsa om den. Kan man önska sig ett litet hönshus till sin 40-årsdag tror ni? Och några fina Ölandshöns. Jag har ju de senaste åren närt min mentala förberedelse för att själv kunna nacka ungtupparna om de blir för många. Jag har ju inget emot att äta döda djur och har de sedan gått och pickat eller betat på gångavstånd från mitt boningshus blir det ännu lättare och smakar ännu godare.

Mitt tredje boktips för dagen kan kännas lite malplacerat här, men det är ärligt en av de bästa böcker jag har läst.

Att föda

Att föda

Ninna ninna ni nanna: Att föda av Gudrun Abascal

Jag har ingen egen bild på den eftersom den tiden i livet är förbi och boken har i en renoveringsomgång förpassats till en pappkasse på vinden, men det är en bok som jag lånar ut till alla i min omgivning som blir gravida. Fantastiskt peppande. Läs, läs, läs och du skulle vara på det viset.

Ninna ninna ni nanna ni nanna na ni na *skrammel med nyckelknippa*…

1 kommentar

Under Vardagsliv

Ett svar till “Ninna ninna ni nanna – ett boktips, eller två, eller tre

  1. Ping: Oops I did it again | Vedbyvärlden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s