Bondbönorna och fågelfan

Fågelgropar?

Fågelgropar?

Har ju bestämt mig för att satsa på baljväxter och blommor – i princip – i år vad det gäller odling. Blev inspirerad av Stefan Sundström i hans Lilla gröna där han puffade lite extra för bondbönor. Så det har jag köpt. Jag har läst på i alla mina trädgårdsböcker och blandat ned kompostjord och aska i landet som jag tänkte mig som bönland i år precis som man ska. Jag la bönor i blöt över natten. Jag vattnade i såfåran. MEN så upptäckte jag de här små groparna när jag skulle vattna en kväll. ”Sparvar som sandbadat”, tänkte jag och började vattna. Tyckte då att det var lite märkligt att det blev små vattenpölar med jämna mellanrum i min sårad. Igår fick jag dessutom beviset när jag hittade en av bönorna uppe på jorden. Misstänker starkt att fåglar har letat upp och dragit upp alla mina bönor. Ställde frågan på Odla.nu:s forum och fick så klart snabbt fina svar. Där fick jag också åsikten att det förmodligen var större fåglar än sparvar som hade tagit mina bönor. Jag menar en sådan böna är ett skrovmål för en liten mes. Forumsvännen misstänkte kajor eller duvor och båda de arterna finns i min trädgård.

Sicken tur att jag köpte två påsar bondbönor i år. Nu ska jag lägga de andra bönorna i blöt i kväll och när jag har sått imorgon ska jag täcka hela bädden med fiberväv. Mat får fåglarna hitta någon annanstans. Och där med basta!

2 kommentarer

Under Trädgården

2 svar till “Bondbönorna och fågelfan

  1. Johanna S

    Hahaha! Jag har haft samma problem med ärtor, särskilt luktärtor. Och då inte bara när de är ärtor, utan även när jag satt ut luktärtor som jag drivit upp inne. Då har fågeljäklarna slitit upp hela lilla plantan och smaskat i sig själva ärtan. Företagsamt va?
    Vi har också värstingskator, ett gäng tonåringar, som sprider terror i byn. En dag lämnade jag bakluckan på bilen öppen medan jag gick in med de första matkassarna. När jag kom ut för att hämta nästa gäng hade de flugit in i bagagen, grabbat en baguette och flugit ut med den på gräset där de hade party.

    • Är det sant!! Jag håller just nu på att driva upp luktärtor inomhus. Kanske måste se till att de VERKLIGEN hinner växa till sig innan jag planterar ut dem då. Och era värstingskator var det värsta jag har hört. Hade det hänt mig hade jag fan slitit åt mig baguetten och slagit den i huvudet på dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s