Låt mig slippa en religiös skolavslutning

Gudomlig glass?

Gudomlig glass?

Vilken uppfriskande diskussion vi hade på lunchen idag. Det började med att några kollegor berättade om hur de såg fram emot barnens skolavslutning i skolan. Jag kunde inte hålla mig och sa att jag verkligen tycker att det är ett problem att mina ungar tvingas till kyrkan för att ha skolavslutning. ”Vad är det som är så farligt med en välsignelse och lite bön?” Men det är inget ”farligt” – så vitt jag vet – men det kryper i mig när det ska välsignas och pratas om Gud med barnen som om det var en och den enda sanningen. Jag förstår inte att det inte ens är en fråga i skolan mina barn går när det tydligt och klart står i skollagen att all utbildning ”ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet” (Skollagen 1 kap 5§) och att utbildningen ”ska vara icke-konfessionell” (Skollagen 1 kap 6§). Så vitt jag vet är skolavslutningen en del av utbildningen och inte en frivillig aktivitet. Kanske kan man hävda att de barn som inte vill gå i kyrkan, eller barn med föräldrar som inte vill att deras barn ska utsättas för religiös påverkan, kan erbjudas alternativ verksamhet i skolan under motsvarande tid. Ja, försök hitta det barn som vill sitta ensam i eller nästan ensam i skolan medan de flesta kompisarna är på skolavslutning i kyrkan. Jag skulle tro att man hellre mår lite dåligt och är med än vara ufot utanför.

Jag själv har haft mina skolavslutningar i både kyrkan och i gympasalen och båda ställena var fina och det blev bra sommarlov efter båda. Det blev inte mindre sommarlov eller mer regn de somrar som jag hade haft min avslutning i skolans lokaler. Det var lika fint och mysigt där. ”Men hur mysigt är det att vara i en gympahall?” Ja, skolans luciatåg är där varje år och det är jättefint och ingen klagar då. Även gympasalar går att smycka med icke-allergiframkallande blommor och blader och ballonger och vimplar och vad man nu vill ha. Det borde vara självklart att hålla skolavslutningen i skolans lokaler, bygdegården, sporthallen eller vad man nu kan tänka sig för religionsfria lokaler. Det är det enda sättet att på riktigt välkomna alla barn med familjer, släkt och vänner som vill vara med om en fin skolavslutning. Röster har höjts för att man skulle kunna hålla till i kyrkan, men att prästen (om en sådan deltar vilket hen kanske naturligt gör i den lokalen) skulle kapa bort Gudssnacket, bönerna och välsignelsen. Prästerna protesterar. Med all rätt, säger jag. Det är som om prästerna skulle ta sig in i skolan och komma och tala om för rektor eller lärare hur undervisningen ska bedrivas. Orimligt.

Lösningen är så självklar och så enkel. Håll skolavslutningen i skolan (eller annan icke-religiös lokal) och när skolan är avslutad för terminen kan kyrkan helt frivilligt bjuda in till sommargudstjänst eller vad de vill kalla det och så kan de som vill ta sina ungar på en mässa där de hyllar Gud och sommaren hur mycket det vill och så kan jag ta mina ungar och köpa glass och hylla sommaren på det sätt som passar min familj bäst. Alla nöjda och glada. Men nej, för vissa ska PROMT vara i kyrkan på avslutningen. Jag förstår det inte. ”Men det är ju tradition!” Ja, men hur gammal är den traditionen? Kyrkan är ny sett till mänsklighetens historia. Innan kyrkan uppfanns fanns det andra ritualer och ceremonier som kyrkan sedan adopterade och gjorde till sina. Med tanke på hur sekulariserat Sverige är har vi nu världens chans att skapa nya fina och religionsfria ceremonier. Och vad har vårterminens slut med Gud att göra? Egentligen.

Nu är bara frågan om jag ska bli den jobbiga föräldern som ska skriva till rektorn och föreslå detta. I vår lilla skola på landet är jag garanterat en av de få som har den här åsikten. Jag vet att om det skulle röstas om det på skolan skulle mitt alternativ förlora. Kanske hjälper det här inte ens att ha lagen på sin sida. Vill jag utsätta mina barn för att vara den där jobbiga föräldern? Fast det är ju samtidigt för dem jag skulle göra det.

Uppdatering:
Jag vill bara förtydliga att jag  – kanske märkligt nog – inte har några problem med att sjunga Den blomstertid nu kommer på skolavslutningen. Den och vissa andra sommarpsalmer är för mig mer tradition än religion och dessutom är de så få jämfört med hur många andra fina sommarsånger det finns som inte drar in Gud i det hela. Och, ja, jag firar ju jul och påsk, men inte sitter jag och tänker på Jesus då utan för mig handlar de mer om mat, gemenskap och ledighet. Bara så.

7 kommentarer

Under Politik, Vardagsliv

7 svar till “Låt mig slippa en religiös skolavslutning

 1. Anna Thoresson

  Klart du ska skriva! Då blir rektorn tvungen att ta ställning – och blir då tvungen att ta ställning till att flytta skolavslutningen till just SKOLAN! Hen kanske till och med tycker att det är lite skönt att det kommer en förälder som klagar – för det bör räcka med EN ENDASTE förälder, för att rektorn ska kunna motivera beslutet för de andra föräldrarna, hen kan ju ”skylla” på att hen är tvungen att följa skollagen…
  För övrigt förstår jag inte alls det där med att det skulle vara någon tradition att vara i kyrkan – jag är så gammal att jag gått i den skola som Björklund gillar, och vi hade då ALDRIG skolavslutning i nån kyrka. Jag har däremot riktigt grymma sommarlov, varje år!

  • Rektorn i sig känns rätt frireligiös, men det spelar ingen roll. Lag är lag om man nu måste ha den att luta sig mot. Som rektor kan det kanske vara skönt för då slipper man ju ta ansvar när folkstormen kommer. Jag måste nog börja formulera ett brev ändå och sedan ta upp detta på något slags familjeråd. Ett sådant brev kommer ju att påverka alla i familjen och jag vill ju inte utsätta mina barn för obehaget att få utstå kommentarer från kompisar som hört grejer från sina upprörda föräldrar. Och jag tror inte att mina barn tycker att det är obehagligt i kyrkan heller. Det är väl mer jag, men jag som förälder är ändå ansvarig för mina barn och vad jag utsätter dem för och där tycker jag att religion är obehagligt. Om de vill konfirmeras när de blir 14 är det helt okej för mig. Då är de så stora att de kan göra sina egna val i flera frågor och då får de döpa sig då. Jag tänker inte hindra dem. Men nu när de är så här små. Nej, det känns inte bra.
   Dessutom tror jag att de som protesterar mest högljutt i den här frågan inte är invandrade muslimer och andra med andra trosbekännelser utan just sådana som jag – infödda svenskar som inte är troende helt enkelt.

 2. Johanna

  Var hade vi våra skolavslutningar? Jag minns inte. Jag minns dig och Pernilla och vad jag hade på mig när vi slutade fyran men jag minns inte vart vi var. Så viktigt var ”the location” för dåtidens barn tydligen. Jag tvivlar på att det har ändrats så mycket sedan vi gick i skolan.
  Alltså, skolavslutningar i kyrkan är inte viktigt för barnen. Det är föräldrarna som TROR att det är viktigt för barnen att vara i kyrkan. Att det tradition och att det är där myset sitter men oj så fel. Jag tror att barnen är upptagna med att tänka på sommarlovet, på glassar, på bad, på kompisar, killar och tjejer och allt det där som barn tänker på i största allmänhet. Precis som vi gjorde. Och vi, vi hade världens bästa skolavslutningar för att vi visste att vi hade ett alldeles underbart och ofantligt långt sommarlov framför oss.
  Inte för att vi befann oss i en…. ja, det var ju det jag inte mindes!
  Jag säger skriv!!

  Kärlek

  • Ja, men precis! Jag tror inte att ungarna bryr sig ett skit om var deras skolavslutning hålls. De fokar helt på sommarlovet, glass på en tisdag och kvällsdopp i havet fast klockan har passerat läggdags. Deras traditioner sträcker sig max fem år bakåt i tiden. De yngre har inte ens någon tradition av skolavslutning alls, men skulle kunna få en fin där deras vanliga skola har pyntats till sommarfest och föräldrar och syskon får komma dit och se den finare än en vanlig torsdag i november. Det kan vara hur fint som helst. Och i ärlighetens namn kan jag inte minnas att det har störtregnat en enda skolavslutning jag har varit på så varför inte hålla den utomhus. Det kan blåsa riktigt kallt och snålt i juni, men då kan man väl fika inomhus efteråt. Som det är nu avslutar vi i kyrkan och ståfikar utomhus efteråt. Det är bara till att vända på det hela. Minus kyrkan då.
   p.s. Och vi var i kyrkan på avslutningarna i 1–6, men på högstadiet var vi ju i gympasalen. Mysigt som jag minns det. d.s.

 3. Tore

  Ja, vi och de flesta andra föräldrarpar i Sverige tycker inte som du så du får nog böja dig för majoriteten.Sen finns det inget som heter ”hen” heller

  Trevlig Sommar och Gud Välsigne även dig och dina barn

  • Jag är fullkomligt medveten om att jag inte tillhör någon majoritet. Är också medveten om vad skollagen säger. Och att det finns ett ord som heter hen Och att Tore och jag nog inte tycker lika i så många frågor. Men det är okej. För jag gillar ju olika.

 4. sylv

  Lins, har inte hunnit läsa ordentligt, men appropå det där med tradition: Min mamma är 70 år nu, och säger att det på hennes tid hade varit OTÄNKBART med skolavslutning i kyrkan. Och notera att hon är uppvuxen i ett litet samhälle utanför en inte så speciellt stor stad. Och dessutom själv ”aktiv i svenska kyrkan”, så jag tror inte hon hittar på.

  (Och ja, detta stämmer bra hos oss:
  ”Dessutom tror jag att de som protesterar mest högljutt i den här frågan inte är invandrade muslimer och andra med andra trosbekännelser utan just sådana som jag – infödda svenskar som inte är troende helt enkelt”.)

  Vi har haft störtregn på samtliga skolavslutningar 🙂 Men det finns ju tex aulor i närliggande skolor.

  /sy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s