Facebookfria året är till ända

För en tid sedan skrev jag det här inlägget när mitt förhållande till Facebook hade gått över styr. Jag behövde en paus. För stor del av mitt verkliga liv fick stryka på foten på grund av fejan. Imorgon är det ett år sedan jag avaktiverade mitt Facebookkonto. Det har gått förvånansvärt lätt att leva utan. Jag trodde att det skulle bli mycket, mycket värre. Saknaden har varit så liten att jag lätt har kunnat leva med den. Det har till och med gått dagar utan att jag har tänkt på Facebook. Jag har givetvis saknat det också. Anledningen till att jag la så mycket tid på det var ju att jag gillade det så mycket. Men det jag har saknat mest är det lätta sättet att hålla lite kontakt med vänner långt borta som jag inte har så mycket kontakt med annars. I vissa fall ingen kontakt alls. Och jag märkte att jag inte hängde med lika bra i fikarumssnacket, men det kunde jag också leva med. Eller rättare sagt – det var lättare att leva med än att inte ha kontakten med vännerna. Och kom nu inte dragandes med ”det är väl bara att lyfta luren”, för nää det är det inte. I det liv jag lever kräver det planering och lite tid. Att föra ett samtal per telefon ger mer och är mer innerligt än att skriva några rader på någons ”wall”, men tar väldigt mycket längre tid och inget man gör samtidigt som man springer mellan makaronkastrullen och skärbrädan.

Jag kan ju erkänna att mitt Twitteranvändande ökade lite, men även det har dagar där jag inte loggar in alls. Jag har ju inte så mycket kompisar där och behöver vila från journalistflödet där också.

Men om det nu har gått så bra tänker jag då gå med i Facebook igen. Ja, jag tänker nog det. Jag tänker ibland att jag ska strunta i det. Varför liksom? Men så är det de där vännerna ”over there” och på andra ställen som jag saknar. Och jag har frågat mig och diskuterat med vänner och kollegor hur okej det är att rensa i sin bekantskapskrets på fejan. Vissa skulle säkert inte ens märka om jag rensade bort dem, men andra skulle det definitivt. Nu har jag å andra sidan förstått att det går att ordna sina Facebookvänner i grupper så att man själv väljer vilka som får se vad. Frågan är bara om jag kan välja bort att se vissas inlägg också? Och det där med Timeline – hur funkar den egentligen?

Och så måste jag kanske hitta på några regler åt mig själv som jag måste följa för att inte trilla dit i missbruket igen. Har inte riktigt kommit på dem än, men jag borde komma rätt långt med att inte logga in på arbetstid eller hemma så länge barnen är vakna.

Vi får väl se hur jag gör imorgon. Kanske aktiverar jag det igen. Men inte förrän jag har slutat jobba och barnen har somnat då. Tror jag.

2 kommentarer

Under Vardagsliv

2 svar till “Facebookfria året är till ända

  1. Berätta hur det går!

  2. Välkommen tillbaka! Du är saknad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s