Kyrkans luciatåg i skolan

Nu ska jag snart iväg på luciatåg i barnens skola. I år är inte som tidigare år. Tidigare har alla som har velat vara med fått vara med. Ja, utom de allra minsta som är 1-2 år eftersom det kanske ändå skulle bli mer jaga småbarn av det hela än luciatåg. Alla om inte ville vara med har fått titta på. Rättvist och bra kan jag känna även om det fortfarande känns lite snävt att bara tjejer i sexan kan bli lucia. Å andra sidan har lucian, som jag har förstått det, lottats fram i stället för att ställa upp i en skönhetstävling.

Men i år är det andra lussebullar. Helt plötsligt får bara de som är med i kören gå i luciatåget. Plus de stora barnen (3–5 år) på förskolan. Ja, och så sexorna då så att tåget kan få sig en lucia. Men det är inte vilken kör som helst. Det är kyrkans barnkör som har nästlat sig in i skolan och rejpat hela lussetåget. Mitt yngsta barn ville sjunga i kör. Vi bor ju väldigt lantligt och utbudet är inte på något sätt stort, så jag tänkte att det var väl okej att hon sjöng med den där kören trots att hon varken är döpt eller har föräldrar som är medlemmar i någon kyrka. Bättre att sjunga där än inte alls om nu intresset finns. Kantorn/körledaren kom dessutom till skolan och övade med barnen varje vecka. Bra för att vi slapp skjutsa och passa tider och stressa med middagar. Men megaruttet att kyrkan ger sig in i skolan på det där sättet. Vi bor extremt segregerat och det mest etniskt exotiska här omkring är ett par adopterade barn med väldigt svenskklingande namn så här finns ingen risk för stöta sig med religioner andra än den normativa svenska protestantiska. Och så är det de där ateisterna dårå, men vi höll tyst och lät barnet sjunga.

Men så var det dags för lucia och då ville äldsta dottern också gå i luciatåget. Problemet var att hon inte sjöng i kyrkokören. ”Gå med nu då och hoppa av direkt efter lucia”, föreslog jag. Men det skulle inte gå eftersom hon inte hinner öva i kören på grund av att hon då inte hinner äta mellanmål efter skolan och blir för hungrig om hon hoppar över det. Så i år får hon vackert sitta och titta på luciatåget är hon egentligen hade velat delta. Inte för att hon inte kan sångerna. De brukar inte variera sig så mycket från år till år och att öva på hur de ska gå tar gissningsvis en kvart. Utan av den enkla anledningen att hon inte är med i kyrkans barnkör.

Det är något ruttet i staten Sverige.

4 kommentarer

Under Politik, Vardagsliv

4 svar till “Kyrkans luciatåg i skolan

 1. Johanna

  Jag tycker att man ska gå steget längre ändå. Varför inte skippa könsgrejen med att bara tjejer kan vara Lucia. I Alvas skola ville en tjej vara tomte, men det fick hon inte. Tärna var ända alternativet för tjejer som inte lottats till Lucia. I Kristinehamn har man seriöst Luciatåg utan spex med kille som Lucia och elever som får vara allt från julgranar till paket i i tåget. Och en rektor som ser det som skolans uppgift att bryta gamla mönster. Yes!
  http://www.nwt.se/kristinehamn/article443862.ece

  • Men det är ju helt underbart. Jag har också klätt ut mig till julgran en gång, men det var på en K-fest på gymnasiet och räknas väl inte eftersom det var cirka 100 procent spex inblandat. Skön rektor och härligt vidsynt och nytänkande! Undrar varför tjejen i Alvas klass inte fick vara tomte? Jättekonstigt. M var i alla fall supergullig som tomte. Och det hade hon varit som stjärngosse eller tärna eller pepparkaksfigur eller paket också för att hon är en gullig unge, säger jag helt opartiskt;)

 2. Cecilia

  Hej!
  Jag har hittat ett luciatåg i Kalmar där kompisens son var lucia, övriga pojkar tärnor och alla flickor stjärngossar. Och det var ett helt seriöst luciatåg som två klasser anordnade för föräldrarna.

  • Ja, och jag tänker att man inte behöver byta rakt av bara för bytandets skull heller utan mer att alla roller kan vara öppna för alla att fritt välja mellan. Men det känns ju befriande att tvärtomtåget som du berättade om var seriöst och inte något tramsigt spexande. Kanske en start.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s